Wil je zelf aan de slag met je eigen website, dan zijn webdesign tools essentieel. Met behulp van deze tools kun jij je eigen website bouwen en ontwerpen. Op deze pagina geven wij van Online Marketing Tips je een overzicht van de meest populaire en handige webdesign tools:

  •        WordPress
  •        Adobe Photoshop
  •        Adobe Muse/Dreamweaver
  •        Gratis webdesign tools

Je leest hier dus over zowel gratis als betaalde webdesign tools. Dus heb je geen of weinig budget om je eigen website te starten, dan is dit geen probleem. Zelfs als je niets afweet van coderen of webdesign, kunnen deze webdesign tools je al aardig opweg helpen. Daarnaast zijn er veel andere tools die je kunnen helpen bij het groeien van het aantal bezoekers op je website, zoals SEO tools en tools van Google.

Laptop met wordpress

WordPress

WordPress is één van de populairste tools om websites mee te creëren. Dit komt omdat WordPress zeer gebruiksvriendelijk is (zelfs voor beginners) en je er ontzettend veel opties bij krijgt. Bovendien is WordPress helemaal gratis. Aangezien WordPress dé tool is voor het bouwen van websites, is het vanzelfsprekend ook een ideale tool voor webdesign. WordPress geeft je namelijk de mogelijkheid om je website helemaal zelf vorm te geven, met of zonder coderen. Je kunt bijvoorbeeld eenvoudig verschillende “widgets” toevoegen aan je website, waardoor je verschillende elementen kunt implementeren in je website zonder te hoeven coderen. Zo kun je hiermee sociale media knoppen toevoegen, alsook video’s, een zoekbalk, een kalender, en nog veel meer.

Heb je geen ervaring met webdesign (en coderen), dan kun je met WordPress ook eenvoudig kiezen voor bestaande thema’s. WordPress heeft een groot aanbod aan gratis en betaalde thema’s. Kies je voor een thema, dan wil dat niet zeggen dat je hier ook aan vast zit qua ontwerp. Je kunt meestal alsnog de vormgeving van het thema grotendeels aanpassen naar jouw smaak. Een andere populaire en goede optie naast WordPress is Drupal.

WordPress webdesign plug-ins

Naast kant-en-klare thema’s biedt WordPress ook handige (gratis) plug-ins aan die je via WordPress kunt installeren om de functionaliteiten van WordPress uit te breiden, waaronder ook plug-ins die je helpen met webdesign. Zo is er de plug-in “SiteOrigin CSS” waarmee je via een eenvoudige interface de visuele vormgeving van je website makkelijker kunt aanpassen. Wil je een webshop maken, dan is bijvoorbeeld de plug-in “Pricing Table Builder” erg handig. Hiermee maak je eenvoudig mooie prijstabellen voor verschillende producten en services, die je vervolgens op je website kunt plaatsen. Specifiek opzoek naar handige tools voor webshops? Bekijk dan eens onze pagina met handige e-commerce tools.

Computer, foto bewerken

Adobe Photoshop

Bij webdesign draait natuurlijk alles om visualisatie. De tool waarmee je visuele elementen voor je website kunt maken is Adobe Photoshop. Denk bijvoorbeeld aan logo’s, banners, en bewerkte foto’s. Je kunt met Adobe Photoshop zelfs mock-ups voor webpagina’s maken. Zo kun je eerst zien wat mooi is en wat niet, voordat je dit ook daadwerkelijk gaat uitwerken in bijvoorbeeld WordPress. Bovendien heb je voor Adobe Photoshop speciale webdesign plug-ins, zodat je nog meer kunt met dit programma op het gebied van webdesign. Één groot nadeel aan Adobe Photoshop is echter dat het vrij prijzig is. Weet je dus niet zeker of webdesign iets voor jou is, of wil je geen geld uitgeven, dan is Adobe Photoshop niet ideaal. Er zijn echter wel soortgelijke tools op de markt die gratis zijn, maar die natuurlijk wel minder mogelijkheden bieden. Een populaire gratis tool die vaak wordt gebruikt in plaats van Adobe Photoshop is bijvoorbeeld Gimp en Inkscape.

Adobe Muse en Adobe Dreamweaver

Een tool van Adobe die specifiek gericht is op webdesign, is Adobe Muse. In tegenstelling tot Adobe Dreamweaver, is Muse een meer eenvoudige manier om een website te ontwerpen. Muse heeft namelijk een soortgelijke interface als Adobe Photoshop. Je kunt verschillende elementen gewoon eenvoudig slepen en plaatsen waar jij wilt (een drag-and-drop interface dus). Zo creëer je eenvoudig en snel een goed functionerende website zonder te hoeven coderen. Weet je wel het één en ander af van CSS en HTML, dan kun je ook aan de slag met Adobe Dreamweaver. In dit programma kun je namelijk een website ontwerpen aan de hand van CSS en HTML.

Gratis webdesign tools

Naast de bovengenoemde webdesign tools zijn er nog veel meer (gratis) tools op het internet te vinden. Met de gratis tool “Canva” kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig afbeeldingen creëren voor sociale media en print, zoals infographics. Een andere handige webdesign tool is de “ColorZilla” plug-in die je kunt installeren voor je webbrowser (waaronder Google Chrome). Je kunt dan via je webbrowser een pipet gebruiken waarmee je de precieze kleur van iedere pixel op een webpagina kunt achterhalen. Wil je bijvoorbeeld weten welke kleuren een bepaalde website gebruikt, dan is ColorZilla de ideale tool. Je kunt de exacte kleurcode dan kopiëren en gebruiken in programma’s zoals Adobe Photoshop.