Online marketing hoeft niet moeilijk te zijn. Wil je zelf aan de slag met online marketing dan is het echter wel aan te raden om gebruik te maken van online marketing tools die je met verschillende onderdelen van online marketing kunnen helpen. Voordat je begint met online marketing is het natuurlijk belangrijk om eerst te weten wat online marketing precies is, en welke soorten online marketing er zijn. Vervolgens kun je beslissen welke vormen van online marketing het beste bij jouw budget en doelen passen.

Op deze pagina lees je wat online marketing tools zijn, en wat deze voor jou kunnen betekenen. Daarnaast vind je op Online Marketing Tips een aantal specifieke pagina’s over verschillende soorten online marketing tools, namelijk:

 •        Online marketing tools van Google
 •        Webdesign tools
 •        E-commerce tools
 •        Affiliate marketing tools
 •        SEO tools
 •        E-mail marketing tools
 •        Social media tools

Laptop en agenda

Bespaar geld en doe het zelf

Een groot voordeel van online marketing is dat dit meestal niets of vrij weinig kost. Je kunt namelijk met de meeste vormen van online marketing zelf aan de slag, zonder een expert in te huren. Denk bijvoorbeeld aan SEO, linkbuilding, social media marketing, en e-mailmarketing. SEA en affiliate-marketing zijn echter wat ingewikkelder en kun je daarom beter uitbesteden. Begin je met online marketing, dan zijn online marketing tools essentieel. Bovendien zijn veel (krachtige) tools deels of volledig gratis, zoals de tools van Google en WordPress. De meeste online marketing tools zijn vrij eenvoudig te gebruiken en zijn dus geschikt voor beginners. Sommige tools zijn echter wat uitgebreider en ingewikkelder, zoals Google AdWords en Adobe Photoshop. Hiervoor heb je wat extra tijd nodig om dit onder de knie te krijgen. Er zijn bovendien veel gratis tutorials op het internet te vinden die je hierbij kunnen helpen. Heb je veel budget, dan kun je dit natuurlijk altijd uitbesteden aan een expert.

Verschillende tools, voor verschillende doelen

Voor iedere vorm van online marketing zijn er ontzettend veel verschillende tools beschikbaar voor verschillende doeleinden. Zo zijn er social media tools die je helpen met het automatisch inplannen van social media-berichten, en zijn er SEO tools die je helpen jouw webpagina’s te optimaliseren. Er zijn simpelweg teveel verschillende online marketing tools om hier te kunnen behandelen. Wij van Online Marketing Tips hebben daarom de beste online marketing tools voor jou op een rijtje gezet, binnen zeven categorieën:

 •        Google tools
 •        Webdesign tools
 •        E-commerce tools
 •        Affiliate netwerken
 •        SEO tools
 •        E-mail marketing tools
 •        Social media tools

Op ieder van deze pagina’s vind je uitgebreide informatie over de beste tools binnen de categorie. Zo kun je zelf meteen aan de slag met verschillende soorten online marketing.

Man aan tafel

Onmisbare online marketing tools

Heb je een eigen bedrijf en wil je je producten en/of services adverteren met online marketing, dan is het creëren van een website essentieel.  Er zijn een aantal tools die hierbij onmisbaar zijn:

 •        Een tool voor domeinregistratie
 •        Een tool voor webhosting
 •        Een tool voor webdesign
 •        Website plug-ins

Om je eigen website te beginnen, moet je immers eerst een domeinnaam aanmaken. De domeinnaam komt uiteindelijk in het webadres van je website te staan. Er zijn verschillende aanbieders waarbij je dit kunt laten doen. Welke aanbieder je kiest, maakt niet heel veel uit. De aanbieder moet echter wel aangesloten zijn bij de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), omdat deze bedrijven gemachtigd zijn om domeinen aan te maken en te verkopen. Dit geldt overigens ook voor het zoeken van een hostingprovider. Een hostingprovider heb je nodig, omdat je zelf geen eigen webserver hebt. De provider zet dan jouw website op een webserver, zodat je website ook daadwerkelijk bezocht kan worden. Bovendien zorgt de hostingprovider voor het onderhoud van je website, hoewel de diensten per provider erg uiteen kunnen lopen. Ga naar de website van de SIDN om een geschikte hostingprovider te vinden voor zowel domeinregistratie als web hosting.

Voor het bouwen van het website is het gebruik van software of tools ook noodzakelijk. Heb je weinig of geen ervaring met coderen, dan zijn er een aantal handige tools waarmee je zonder (al teveel) kennis hiervan een mooie en functionerende website kunt bouwen. De meest populaire tool om dit te doen is WordPress. Deze tool is namelijk gratis, maar heeft toch ontzettend veel opties. Deze tool wordt ook door veel professionele bedrijven gebruikt. WordPress biedt een duidelijke interface waarmee je eenvoudig een website kunt aanmaken en kunt aanpassen, zonder je met de code van de website te bemoeien. Op onze pagina over webdesign tools vind je meer informatie over WordPress. Een andere essentiële tool, zijn plug-ins. Er zijn een tal van WordPress plug-ins die je gratis kunt installeren, en die je nog meer mogelijkheden geven binnen WordPress. Zo bestaan er plug-ins voor SEO en social media marketing.