Heb je een eigen website en wil je met weinig moeite een centje bijverdienen, dan is affiliate marketing ideaal. Je kunt je namelijk eenvoudig aansluiten bij een affiliate netwerk (ook wel partnerprogramma genoemd) om aan de slag te gaan als affiliate. Een affiliate netwerk is een netwerk tussen affiliates en adverteerders. De affiliate plaatst dan advertenties van de adverteerder op zijn/haar website en krijgt vervolgens commissie. Vaak krijgt de affiliate commissie wanneer er na het klikken op een advertentie een aankoop wordt gedaan. De commissie wordt bepaald door de adverteerder. Wanneer je je aansluit bij een affiliate netwerk wordt de commissie eenvoudig automatisch berekend en uitgekeerd. Wil je affiliate worden, dan is het dus handig om je aan te sluiten bij een affiliate netwerk. Op deze pagina geven wij van Online Marketing Tips je een handig overzicht van de beste affiliate netwerken:

  •        Bol
  •        Daisycon
  •        Wehkmap
  •        Affilinet en Awin

Bij sommige van deze affiliate netwerken kun je je ook aanmelden als adverteerder, om zo makkelijker je diensten en/of producten online te kunnen verkopen. Wil je meer weten over affiliate marketing? Bekijk dan eens onze pagina met informatie en tips omtrent affiliate marketing.

Winkelende man bij computerscherm

Bol

Bol.com is de grootste webshop van Nederland en daarom ook geen verkeerde keuze voor affiliate marketing. Bol heeft een speciaal partnerprogramma ontwikkeld waarmee je advertenties van Bol heel eenvoudig op je eigen website kunt plaatsen. Het enige dat je moet doen is een gratis account maken waarbij je ook aangeeft welke soort producten je wilt promoten (bijvoorbeeld tuinartikelen, DVD’s, et cetera). Omdat Bol zo’n groot aanbod heeft, is de kans groot dat je productadvertenties vindt die goed aansluiten bij de inhoud van jouw website. Vervolgens kun je op verschillende manieren de advertenties van Bol verwerken op je website. Bijvoorbeeld in de vorm van tekstlinks, productlinks, banners, product feeds, en nog veel meer.

Deze verschillende advertenties hoe je zelf niet te creëren; dat kan heel eenvoudig via je Bol partnerprogramma-account. Er wordt dan precies uitgelegd hoe je de advertentie op je website kunt implementeren (bijvoorbeeld via een HTML-code). Bovendien kun je de advertenties ook grotendeel opmaken zodat deze mooi bij je eigen huisstijl passen. Wanneer een bezoeker op een advertentie klikt en vervolgens op Bol.com een aankoop doet, ontvang je een vergoeding. De commissie bij Bol.com is 8 procent. Je krijgt bij Bol.com dus 8 procent van het totale aankoopbedrag. Verder kun je op je persoonlijke pagina ook rapportages vinde, om te kijken hoe goed jouw advertenties presteren. Zo zie je bijvoorbeeld wat de totale commissie is, hoeveel bestellingen er gedaan zijn, welke producten er verkocht zijn, en nog veel meer.

Daisycon

Daisycon is het grootste affiliate netwerk van Nederland waarbij zowel adverteerders als affiliates (publishers) zich kunnen aanmelden. Zelfs al heb je slechts een socialmedia-account en geen website, dan kun je je alsnog aanmelden. De commissie ligt bij Daisycon tussen de 5 en 15 procent, afhankelijk van het type product. Bij dure producten is het commissiepercentage bijvoorbeeld 5 procent. Wanneer de adverteerder geen webshop maar een website heeft, dan wordt er meestal geen commissie berekend op een aankoopbedrag. Vaak wordt er dan een vast bedrag per “lead” vastgesteld. Denk bijvoorbeeld aan het afsluiten van een verzekering, of het invullen van een contactformulier.

In tegenstelling tot Bol, is het partnerprogramma van Daisycon niet gratis voor adverteerders. De adverteerder betaalt een maandelijks bedrag en een deel van de commissie wordt ook aan Daisycon gegeven. Verder kun je bij Daisycon als adverteerder professionele promotiematerialen laten ontwikkelen, zoals banners. Hier hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan.

Als affiliate kun je je wel gratis aanmelden. Als affiliate kun je kiezen uit meer dan 1.600 campagnes van adverteerders uit allerlei branches. Je wordt iedere maand door Daisycon uitbetaald. Daisycon biedt ook handige affiliate marketing tools aan die je kunnen helpen om te zorgen voor meer conversies en daarmee meer commissie.

Online winkelen

Wehkamp

Een affiliate netwerk dat lijkt op het partnerprogramma van Bol is Wekhamp. Ook hier kun je je gratis aanmelden om vervolgens als affiliate reclame te maken voor de producten op Wehkamp. Ook hier kun je kiezen uit advertenties in de vorm van banners, tekstlinks, en product feeds. De commissie is echter wel anders dan bij Bol. Afhankelijk van het verkochte product  ontvang je een specifieke commissie: 2, 6, of 10 procent. Op je persoonlijke pagina kun je vervolgens inzichten krijgen in verschillende data, waaronder het aantal bestellingen en de totale commissie. Op de website van het Wehkamp affiliate netwerk vind je een uitgebreide handleiding waar alles in staat dat je moet weten om te beginnen.

Affilinet en Awin

Affilinet werkt net iets anders dan een standaard affiliate netwerk. Affilinet biedt namelijk niet zelf advertenties aan, zelfs niet van andere partijen. In plaats daarvan biedt Affilinet een uitgebreide zoekmachine waarmee je eenvoudig zelf affiliate netwerken kunt vinden. Je kunt hiermee dus vrij specifiek zoeken naar adverteerders die relevant zijn voor jouw website. Je kunt bijvoorbeeld op de categorie “sport” klikken, waarna je een lijst krijgt met affiliate netwerken die met sport te maken hebben. Ook staat het commissiepercentage weergegeven. Je kunt dan doorklikken naar de website van het affiliate netwerk. Aanmelden bij Affilinet is overigens helemaal gratis.

Affilinet is onderdeel van Awin. Bij Awin kun je terecht als affiliate, maar ook als adverteerder. Je kunt dan kiezen uit meer dan 100.000 actieve affiliates in verschillende sectoren. Iedere affiliate heeft een kwaliteitscontrole doorstaan, dus je bent als adverteerder verzekerd van hoogstaande affiliates. Wanneer je je registreert bij Awin krijg je een handig dashboard waarin je inzicht krijgt in de effectiviteit van je campagne. Je kunt de commissie zelf bepalen. Heb je een webshop, dan is de commissie een bepaald percentage van de bestelling. Heb je een website (bijvoorbeeld voor verzekeringen) dan kun je ervoor kiezen om de affiliate een vast bedrag te geven voor iedere lead. Deze lead kan bijvoorbeeld het afsluiten van een verzekering zijn, of een offerte-aanvraag. Awin is voor adverteerders niet gratis. Je moet een vast bedrag per maand betalen. Bovendien gaat de commissie naar zowel de affiliate als Awin zelf.