Het belang van SEO voor webshops

Of je nu een kleine of grote webshop wilt beginnen, SEO (search engine optimization) is hierbij van groot belang. Dus wil je een succesvolle webshop creëren? Lees dan hier waarom SEO precies belangrijk is voor webshops en hoe je SEO het beste kunt aanpakken

krant

SEO zorgt voor vindbaarheid

In de meeste gevallen is het zo dat de meeste bezoekers deel uit maken van organisch verkeer. Het organisch verkeer zijn de bezoekers die je website hebben gevonden door te zoeken in een zoekmachine. Ruim 89% van de consumenten gebruikt zoekmachines om bepaalde producten te vinden. Het is daarom enorm belangrijk dat jouw webshop ook hoog in de zoekresultaten staat, zodat je webshop vindbaar is voor deze consumenten. Dit doe je met SEO.

SEO is gratis en zorgt voor veel verkeer

Natuurlijk zorgen advertenties ook voor veel verkeer. Echter is dit erg duur en is het nooit verstandig om afhankelijk te zijn van advertenties voor het verkrijgen van verkeer. SEO is daarom de ideale manier om veel kwalitatieve bezoekers naar je webshop te trekken, zonder hiervoor te hoeven betalen. Zelfs kleine en niche bedrijven krijgen met behulp van SEO veel bezoekers en daarmee een hogere omzet.

SEO zorgt voor verkeer op lange termijn

Met SEO zorg je voor verkeer op lange termijn en ben je niet afhankelijk van betaalde advertenties die meteen stoppen wanneer je stopt met deze te betalen. In tegendeel, SEO zorgt ervoor dat je webshop ieder jaar blijft groeien, zonder dat je ieder jaar opnieuw zou moeten beginen.

Vaak kun je SEO zelfs voor een aantal weken of zelfs maanden even negeren zonder dat de positie van je webshop en je bezoekers (sterk) afnemen. Mocht je geld tekort komen om advertenties live te houden dan zullen consumenten je webshop alsnog vinden dankzij de organische zoekresultaten verkregen door SEO.

seo

SEO tips

Er zijn vele aspecten die een rol spelen bij SEO. In de context van een webshop is het onder andere belangrijk om de afbeeldingen van de producten die je verkoopt te optimaliseren zodat zoekmachines deze afbeeldingen kunnen vinden. Dit heeft namelijk ook invloed op de positie van je webshop in de zoekresultaten. Voeg daarom voor iedere afbeelding relevante sleutelwoorden (keywords) toe in de ALT-tag.

Zorg er daarnaast voor dat je webshop snel laadt. Voornamelijk Google straft websites af die lang duren om te laden. Je kunt de laadtijd analyseren met verschillende tools die je online kunt vinden, zoals Pingdom.

Ook is het belangrijk dat je webshop geen defecte links bevat, want dit beïnvloedt de positie van je webshop in de zoekresultaten op negatieve wijze. Er bestaan extensies en tools waarmee je deze defecte pagina’s kunt opsporen en vervolgens kunt herstellen.

Verder moet je voorkomen dat je dubbele content op je webshop plaatst, want ook dit wordt afgestraft door zoekmachines, waardoor de zichtbaarheid van je webshop weer verminderd.

Investeer in SEO!

SEO is een must geworden voor webshops en verdient daarom alle aandacht. Het is dus niet verkeerd om professionals op het gebied van SEO in te huren. Zij kunnen je website en webshop nauwkeurig en correct analyseren en vervolgens de juiste strategieën aanbieden.